VAD ÄR AYURVEDA

Om Ayurveda

 Ayurveda är en mångtusenårig hälsovetenskap med en holistisk syn på människan, som ser lika mycket till den själsliga och mentala hälsan, som till den fysiska hälsa. Ayurveda är sanskrit.

Ayu betyder liv och Veda betyder kunskap. På svenska översätts det ofta till ”kunskap om livet” eller ”läran om livet”.

Syftet med denna livskunskap är att du ska hitta rätt balans i ditt liv med hjälp av att se på HELA din livssituation, inte bara enstaka delar. Med hjälp av ayurveda kan vi lära oss hur vi kan upprätthålla balans och ett friskare liv.

Ayurveda bygger på de fem elementen jord, vatten, eld, luft och rymd. Allt i universum består av dessa fem element, även vi människor. Det är olika energi principer så kallade doshor. Det är Vata, Pitta och Kapha.

Vi är alla unika individer med speciella utmärkande egenskaper och sammansättning av de tre doshorna. Varje dosha representerar en eller flera av elementen: Vata representerar luft och rymd, Pitta eld och vatten, Kapha jord och vatten.

Doshorna kan komma i obalans av flera olika anledningar bland annat stress, opassande mat, medicin och droger, för lite eller mycket motion, för lite återhämtning och vila, liksom ohälsosamma relationer. Vad som händer oss är ingen slump, det finns alltid en orsak och verkan.  När vi lär känna vår kroppstyp blir det lättare att förstå hur allt påverkar oss av dessa naturlagar.

Läs mer här och boka en session

Världshälsoorganisationen  WHO, har definierat hälsa så här –

” Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte enbart avsaknad av sjukdom eller funktionshinder”

Ayurvedas flera tusen år gamla definition av hälsa lyder så här –

“Hälsa är ett tillstånd där tridosha (Vata, Pitta, Kapha), matsmältningen, alla kroppens vävnader och komponenter, alla fysiska processer är i perfekt balans. Och där  sinnesorganen och själen är i ett tillstånd av total tillfredsställelse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.