Idag bjuder jag mig själv på bästa lunchen!
Kitchari med en liten grönsaksgryta, ghi och mangochutney.
Det är nog det bästa jag vet just nu. Dels för att det är jättegott naturligtvis men också för att det ger en sån skön magkänsla!
Enligt ayurveda ska alla sex smaker ingå dvs sött, salt, surt, starkt/skarpt, bittert och kärvt för att stimulera matsmältningen och tillfredsställa vata pitta och kapha.
Du har säkert hört att du är vad du äter, men det stämmer inte.
För du är vad din kropp kan smälta!
Att ha en god matsmältning är en av hörnpelarna inom ayurveda. Med andra ord så kan man äta sig frisk! Men man kan också äta sig sjuk.
Recept på Kitchari och hur du gör ghi:
Så här gör du Kitchari som är både jättesnällt mot magen och gott!
Ingredienser till 1 portion
0,75 dl mungbönslinser, mungdal
0,5 dl basmatiris
4 dl vatten
valfria hackade grönsaker
1 msk ghi
1 nypa hing
1 tsk spiskumminfrö
0,5 tsk fänkålsfrö
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk maldingefära
0,25 tsk gurkmeja
0,5 tsk bergssalt
Gör så här:
Skölj och blötlägg mungbönslinser och basmatiris i hett vatten cirka 30 minuter. Häll sedan bort blötläggningsvattnet och skölj ordentligt några gånger.
Hacka grönsakerna.
Fräs fänkålsfrö, hing och spiskumminfrö någon minut i ghi.
Tillsätt linserna och riset, fräs någon minut till under omrörning.
Häll på vattnet och låt småkoka på låg temperatur i 20 minuter.
Tillsätt grönsaker, rör om. Koka upp igen och låt småkoka ytterligare 10-15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
Tillsätt de malda kryddorna: koriander, spiskummin, ingefära, gurkmeja. Rör om och smaka av med salt.
Pressa gärna lite citronjuice över maten när du lagt upp den på tallriken, det förhöjer smaken ytterligare.
Receptet är hämtat från Nystart i livet med Ayurveda, Tia Jumbe
Ghee– renat smör, kallas ibland för ayurvedas flytande guld.
Ghee är en mycket näringsrik smörolja som stärker immunförsvaret och nervsystemet samt kan lösa förstoppning.
Det är superenkelt att göra själv och mycket godare än det du kan köpa.
Så här gör du:
Lägg 1 kg osaltat smör i ett rostfritt enliters-mått. Ställ in i mitten i ugnen med över och undervärme på ca 50 grader. Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult, jag brukar låta det stå i ca 2 – 3 timmar.
Ta ut kärlet och sila ghin genom ett kaffefilter av nylon i rena glasburkar men se till att bottensatsen inte kommer med, då blir ghin förstörd.
Ghee är dessutom mycket hållbart. Det sägs att det kan förvaras i rumstemperatur upp till en månad, eller ännu längre…
I kylskåp upp till 6 månader har jag hört.
När jag gör ghee så häller jag upp smöroljan i två rena glasburkar, den ena har jag framme och den andra ställer jag i kylen.
Lycka till!