Oljemassage – Abhyanga

Sesamolja

Sesamolja

Abhyanga med sesamolja
Sesamoljan är en halvfet härlig olja som passar perfekt för egenmassagen då den renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Mognad sesamolja är en kraftfull antioxidant som neutraliserar fria radikaler. Den gör också huden vital och ungdomlig. Den är naturligt antiviral och antiinflammatorisk.

Sesamolja är även en god matolja som passar till wok-mat. Kom ihåg, använd inget på huden som du inte skulle kunna tänka dig att stoppa i munnen!

Så här gör du Abhyanga – oljemassage (tar ca 15 – 20 min)

Stressa inte när du gör Abhyanga självmassagen… Ta dig tid och gör det med ett lugnt sinne (du kommer att få ett ännu lugnare sinne efteråt)

Om du värmer upp den innan du använder den på kroppen går den lättare in i huden och dess näringsinnehåll framhävs även mer när den fått mogna

Börja med huvudet. Ta önskad mängd olja i handen och massera in i hårbotten. Ta god tid på dig här eftersom huvudet anses vara en av de viktigaste kroppsdelarna. (Om du inte tänkt tvätta håret så kan du hoppa över huvudet) För att få ur oljan ur håret tar du schampo innan du blöter det.
Massagen lugnar ett stressat och oroligt sinne och är mycket bra för både håret och hårbotten. Du kommer att märka skillnad på hårets kvalité när du börjar göra Abhyanga.

Massera sedan hela ansiktet; pannan, kinderna och hakan med mjuka rörelser. Fortsätt till öronen, halsen och nacken. Gå vidare till övre delen av rygg och bröst. Massera med lätta cirkelrörelser över hjärtat.

Massera in oljan med kraftiga längsgående tag på armarna och cirkelrörelser vid lederna. Massera inuti handflatorna och massera varje finger var för sig.

Mjuka cirkelrörelser över mage och bröst. Massera sedan så mycket du når av rygg och ryggrad.

Gå vidare ner till benen och massera in oljan med långa rörelser över de stora musklerna och cirkelrörelser över alla leder. Alltid i riktning mot hjärtat.

Sist masserar du fötterna. Liksom huvudet är detta en viktig kroppsdel som du ska ta tid på dig att massera. Fotsulorna masserar du med hela handflatan.
Ägna extra uppmärksamhet till de ställen på kroppen där du har besvär.

Behåll gärna oljan kvar på huden en stund innan du duschar varmt, det är en viktig del av behandlingen då värmen hjälper oljan att tränga in i huden. Undvik att använda tvål.
Särskilt vintertid är det bäst att alltid göra massagen innan dusch eftersom oljan skyddar huden från att torka ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.