När magen krånglar

Ajwainfrön

Jag kom visst av mig lite om en skön magkänsla, livet kom liksom emellan…

Plötsligt bestämde jag mig för att jobba med mitt eget företag, Yoga Livsenergi på heltid igen. Hitta tillbaka till det som känns allt mer viktigt för mig som att yoga, meditera, ayurveda, hitta livsbalans helt enkelt, att jobba med det som känns rätt i hjärtat och som jag kan dela med mig av. Det är inget nytt Yoga Livsenergi har ju funnits sedan 2003…

Jo så här var det, jag var ju på tre chakra basti behandlingar innan jul, för att få lite lugn i magen som jag hade tänkt berätta lite om. Behandlingen var väldigt behaglig och jag kände att jag blev lite mindre uppsvullen.

Men sen kom jul och nyår och även fast man har sina rutiner så är det så lätt att att man sover lite längre, äter frukost senare, äter på andra tider och annan mat än man brukar, kommer i säng senare än vanligt osv. Och det kan jag säga att det visade sig ganska omgående. Jag har en väldigt känslig mage, kan nästan inte äta någonting utan att magen och tarmarna börjar bullra….  Dessutom har jag väldigt lätt för att lägga på mig några x-tra kilon. Nä, det är verkligen inga trivselkilon.

Det är tyvärr inte så enkelt som man kan tro dvs plus och minus på matkontot.

Det är mycket mer komplext än så enligt ayurveda. Det handlar inte  bara om det du stoppar i dig och hur mycket du rör på dig. Det handlar framförallt om hur du kan smälta och tillgodogöra dig maten du stoppar i dig. Man behöver förstärka förbränningen och optimera näringsupptaget och se till att minska på produktionen av slaggprodukter.  Det är precis det jag håller på att utforska med mig själv just nu.

Nu ska jag hitta tillbaka till mina sköna rutiner igen! Jag  kör en diet på basmatiris, mungbönslinser och kokta grönsaker. Så kallad Kitchari. Till det tar jag en klick ghii dvs renat smör som smält till en smörolja. Kitchari är både god och så snäll mot magen och kan verkligen få en tillbaka på banan igen.

Tänkte tipsa om några lite enkla köksråd att ta till om du liksom jag har en bullrig uppsvälld och gasig mage. Då kan en tsk med ajwainfrön med lite varmt vatten efter lunch och middag lindra och stödja matsmältningen.

På kvällen innan sänggående, ta 2 st tabletter med Triphala ros som stimulerar matsmältningen. Triphala är en klassisk ayurvedisk örtblandning för att balansera tarmens funktion och är bra för alla doshor, Vata, Pitta och Kapha.

På morgonen ta en tsk ghi och en tsk honung med en mugg varmt vatten på tom mage. Vänta sedan 10 -20 min innan du äter något annat. Ghi hjälper till att stärka matsmältningselden, agni, förbättra matsmältningen och lindra gaser, smörjer tarmen och kan lösa förstoppning.

Det enklaste köksrådet av allt är att byta ut alla kalla drycker mot varmt uppkokt vatten som fått svalna lite.

Ett annat hett tips om du besväras av halsbränna, sur mage eller magkatarr är att tugga på stjälken från en kryddnejlika. Ta bort blomman först! Det är ganska starkt men mycket effektivt. Det brukar kallas för ayurvedans ”losec”.  Att tugga på en nejlika-stjälk motverkar även dålig andedräkt.

Chakra basti gjorde jag hos Berit Carlmalm i Nyköping.

Jag säljer inget av köksråden jag tagit upp här.

Vill du köpa så finns de hos bland annat https://shop.vedalila.se/

och här https://ayurvediskt.myshopify.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.