Blogg

Ghee – Ayurvedas flytande guld

Ghee är en mycket näringsrik smörolja som stärker immunförsvaret och nervsystemet samt kan lösa förstoppning.
Det är superenkelt att göra själv och mycket godare än det du kan köpa.

Så här gör du:
Lägg 1 kg osaltat smör i ett rostfritt enliters-mått. Ställ in i mitten i ugnen med över och undervärme på ca 50 grader. Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult, jag brukar låta det stå i ca 2 – 3 timmar.

Ta ut kärlet och sila ghin genom ett kaffefilter av nylon i rena glasburkar men se till att bottensatsen inte kommer med, då blir ghin förstörd.

Ghee är dessutom mycket hållbart. Det sägs att det kan förvaras i rumstemperatur upp till en månad, eller ännu längre…
I kylskåp upp till 6 månader har jag hört.
När jag gör ghee så häller jag upp smöroljan i två rena glasburkar, den ena har jag framme och den andra ställer jag i kylen.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.