Blogg

Ghee – Ayurvedas flytande guld

Ghee är en mycket näringsrik smörolja som stärker immunförsvaret och nervsystemet, lugnar sinnet, smörjer kropp och hud både invärtes och utvärtes, lindrar olika magbesvär och kan lösa förstoppning. Inom ayurveda anses ghee som medicin.

Ghee räknas som en rasayana som är livsbefrämjande, skyddande och energigivande. Rasayana kan även översättas som uppbyggande, vitaliserande och föryngrande.

I det ayurvediska köket används ghee istället för smör eller olja. Ghee ger maten en god nöt-smörig smak.
Och det är superenkelt att göra själv och mycket godare än det du kan köpa.

Så här gör du:
Lägg 500 g osaltat smör (får du tag på osaltat ekologiskt smör – ännu bättre)i ett rostfritt enliters-mått. Ställ in i mitten i ugnen med över och undervärme på ca 50 grader. Låt smöret stå tills det blir alldeles klart och gyllene gult, jag brukar låta det stå i ca 2 – 3 timmar.

Ta ut kärlet och sila smöroljan genom ett kaffefilter av nylon i rena glasburkar men se till att bottensatsen inte kommer med, då blir gheen förstörd.

Ghee är dessutom mycket hållbart. Det sägs att det kan förvaras i rumstemperatur upp till en månad, eller ännu längre…
I kylskåp upp till 6 månader har jag hört.
När jag gör ghee så häller jag upp smöroljan i två rena glasburkar, den ena har jag framme och den andra ställer jag i kylen.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.