”Be the change you wish to see in the world” Mahatma Ghandi

Veganbiffar

Jag var typ 20 år när jag bestämde mig för att aldrig mer äta kött.
Jag hade tänkt på det länge men inte riktigt bestämt mig helt för att sluta.

Men jag har aldrig gillat kött, tanken på att döda ett djur för att äta kändes redan som liten väldigt motbjudande.

När jag på 80-talet  jobbade i ett grönsakskök på en Kibbutz i Israel blev det helt naturligt för mig att ta steget och välja bort kött.  Jag har sedan dess  inte ätit kött och nu är det drygt 30 sedan. Det har faktiskt  varit mer jobbigt för min omgivning än för mig….

På något vis så verkar det som att det provocerar folk.  I början blev jag ofta ifrågasatt varför jag inte åt kött, att det skulle vara någon ”fix idé” som jag hade fått för mig. Idag är det nog nästan åt andra hållet.

Det här var ju långt innan jag började med yoga och ayurveda. Men redan då var det min fasta övertygelse som kom inifrån mig själv.

Jag har varit vegan ett tag också men jag vill inte vara utan ghee och honung som räknas som rasayana.
Rasayana är  sanskrit och betyder vitalitet och föryngring och är  en viktig del i ayruveda och i min kost numera.

Inom yoga och ayurveda finns det många aspekter varför man ska undvika kött.

Vi är ju inte vad vi äter utan vad vi kan smälta och den näring kroppen kan ta upp. Kött är väldigt svårsmält för våra kroppar.

En annan aspekt är AHIMSA – Det innebär att inte skada någon levande varelse, varken dig själv eller någon annan. Ahimsa är en av grunderna för ayurveda och yogans syn på hälsa och välmående.

Här är ett super recept på veganska goda lins och morotsbiffar.

Ingredienser

8 biffar
  • 2 dl röda linser, torkade
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk jordnötssmör eller tahini
  • 3 st morötter
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk persilja, fryst eller färsk
  • Salt & svartpeppar
  • Olja att steka i

Tillagning

Blötlägg de röda linserna i ett par timmar (eller över natten) i en skål med vatten.

Häll bort vattnet från linserna. Mixa linser, vitlöksklyfta och jordnötssmör/tahini fint i en mixer.

Riv morötterna grovt. Blanda i morotsriv, potatismjöl, sesamfrön och fryst eller färsk persilja. Salta och peppra. Gör till 8 biffar. Stek biffarna i olja på medelvärme.

Servera med någon god sås och en sallad.

Receptet kommer från Portionen under tian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.