Ayurvediska hösttips & råd

Hösttips

Nu är vi på riktigt inne i höstperioden!
Vid varje övergång mellan årstiderna är vi extra utsatta för VATAS -påverkan. Vata kännetecknas av rörelse och förändring eftersom det tillhör elementet luft och rymd. Enligt ayurveda karaktiseras hösten och förvintern av kvalitet kallt, torrt och blåsigt. När balansen i vata rubbas blir vi mer mottagliga för sjukdom och störningar i systemet.

Men det finns enkla råd som du kan använda för att hålla dig frisk.  Vata är det element som lättast kommer i obalans oavsett vilken kroppstyp man har i grunden.

De flesta av oss tänker på att klä sig varmt när det är kallt ute, men det finns fler saker vi kan göra för att hålla oss friska och välmående.Vi behöver nämligen värma kroppen inifrån också för att hålla oss friska.

Här är några enkla råd hämtade från ayurvedas livskunskap.

Under höst och vinter är det lämpligt att äta värmande gröt istället för fil eller yoghurt  (om det nu är det du äter till frukost). Undvik alla kalla rätter och ät istället varma soppor och grytor.
Använd värmande kryddor som till exempel kanel, kardemumma, spiskummin, gurkmeja, fänkål och ingefära.
Byt ut kallt vatten och drick varmt vatten i stället. Då stärker du även matsmältningen istället för att släcka den.

Ha en termos med varmt vatten eller ingefärsvatten som du dricker av under dagen.
Ta varma bad/basta
Massera dig med varm sesamolja

Du märker av VATA bland annat genom att du kan få problem som torr hud och torra läppar nariga händer och förkylningar och hosta.

Vata är torr och kall så håll huden mjuk genom att massera kroppen före duschen med varm mognad sesamolja som du värmer i ett vattenbad.

Mognad Sesam olja är den enda olja som kan tränga igenom alla hudlager enl ayurveda.

Smörj även näsan med sesamolja som skyddar slemhinnorna och luftvägarna från den kalla årstidens påverkan.  Det underlättar också för andningen och du får ordentligt med syre på natten.

Lägg till 10 – 15 minuters vila varje dag.
Ta dagligen en 30 minuters promenad.
Yoga och meditera regelbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.