”Coola” ayurvediska sommartips!

Coola tips

Äntligen är den härliga sommaren här!

Sommaren räknas som Pittas årstid, från juli till oktober. Redan nu kan vi känna av att när värmen stiger utomhus så ökar även värmen och pitta i kroppen oavsett dosha (kroppstyp).

Pitta består av elementen eld och lite vatten och dess  egenskap är värme. Pitta är bland annat ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen.

Kroppen försöker alltid skapa balans och när värmen ökar under sommaren så ser kroppen till att minska sin inre eld, matsmältningselden – Agni.
Agni fungerar som en förbränningsugn och hjälper till att transformera maten till näring och energi.

Allt i universum – du och jag, naturen, träd, växter, årstider och maten vi äter är uppbyggt av de fem elementen luft, rymd, eld, vatten och jord som manifesteras i tre doshor Vata, Pitta och Kapha.

Inom ayurveda handlar det om att balanserar med motsatt kvalité. Så när det är varmt ute måste vi ”coola” ner oss.
Den absolut bästa drycken är RENT VATTEN. Men för att inte försvaga matsmältningen rekommenderar ayurveda att man undviker iskalla drycker även under mycket varma dagar. Koka vattnet först och låt det svalna och drick det inte kallar än rums tempererat även varma dagar för bästa upptagningsförmåga och för att inte ”släcka” matsmältningselden – Agni

Så här gör du ett kylande ayurvediskt sommarte.
Koka 1,5 liter vatten
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk koriander frön
1 tsk kumminfrön
1 skiva ingefära
lite kamomill blommor eller en påse kamomill te
Låt det svalna och pressa i saften från en citron
Sila av och drick frekvent under dagen.

Här får du två recept på Lassi som är en yoghurtdryck som stimulerar matsmältningselden. Ta den efter måltiden.

Grundrecept för att göra Lassi:
Ta en del ekologisk naturell yoghurt, vispa ihop med 3 – 4 delar vatten och krydda med en nypa salt, (helst bergssalt som inte stimulerar pitta så mycket) malen spiskummin och mald ingefära.
 Eller:
För en sötare Lassi tillför några droppar rosenvatten och söta med lite råsocker.

Mat att undvika och favorisera under sommaren
Under pitta-perioden bör vi minska på salt, sur, het och kryddig mat. Alkohol och kaffe stimulerar också pitta. Om du äter kött, undvik rött kött som också ökar pitta.

Välj istället mat med söta, bittra och sammandragande smaker som balanserar pitta. Generellt rekommenderar man att äta varm mat. Men Under varma sommardagar kan det vara okej att äta sallad. Måltiderna ska  vara lätta och ät bara när du är riktigt hungrig och med måtta eftersom matsmältningen minskar när det är varmt väder.

Träning
Under varma sommardagar är det bäst att ta det lite lugnt med träning och att inte ta ut sig framförallt under de allra hetaste timmarna. 
Simma och promenera är bra aktiviteter under sommaren och yoga förstås som inte är alltför ansträngande.

Vila och återhämtning
Hitta dina lugna stunder med återhämtning!

När kroppen får möjlighet att slappna av och få lugn och ro, kommer det att påverka dig så hela du mår bättre.
Det är viktigt att hitta de där stunderna, när du ger dig själv tid för stillhet. 
Att djupandas är en av de bästa sätten som finns för motverka stress. När vi djupandas syresätts hela lungorna så att själva utbytet i alveolerna längst ner i lungorna kan ske. Det finns massor med studier på att yoga och meditation minskar och förebygger stress, vilket leder till minskad depression och ångest.
Inom yoga och ayurveda har vi flera olika tekniker för stressreducering.

PRANAYAMA
Sitali pranayama är en superbra andningsövning för att ”coola” ner pitta. Den motverkar bland annat stress och är lugnande och svalkande för hela systemet. Sitali pranayama kan användas vid feber och för att utjämna blodtrycket. Den är även bra vid olika matsmältningsproblem. Enligt gamla yogiska skrifter motverkar den dessutom åldrandet.

Här nedan får du en gratis länk till Sitali pranayama som du kan göra tillsammans med mig. Den tar bara 5 minuter. Prova och känn effekten!

https://youtu.be/epKrmlMX97I

Om du gillar Sitali pranayama får du gärna prenumerera på min youtubekanal. När du gillar och kommenterar hjälper du  mig att nå ut så att fler kan hitta min kanal med yoga och meditation. Tack!

Det kommer att komma fler videor vartefter. Du får gärna dela med dig av mina videor i sociala medier och sprida yogan.

Ta hand om dig och varandra på bästa sätt och kom ihåg att hålla avstånd även i sommar!
Ha en fin och skön Midsommarhelg!
Kram Helén

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.