RASAYANA ~ Läran om föryngring
RASAYANA kan beskrivas som det som renar, som är uppbyggande, är vitaliserande och föryngrande, motverkar cellernas nedbrytning, sjukdom, för tidigt åldrande och som stärker immunförsvaret – något man inom Ayurveda känt till i flera tusen år.
Med ett modernt begrepp skulle man kunna likna det med antioxidant.
Läran om föryngring – rasayana innehåller råd om rutiner, kost, beteende och örter som vitaliserar kropp och sinne så effektivt att åldrandet bromsas. Nedbrytningsprocessen kan minska så att vävnader återuppbyggs och kropp och sinne föryngras.
För bästa effekt bör du använda dig av rasayana varje dag för att uppnå perfekt hälsa och ett friskt liv.
Dadlar är ett exempel på RASAYANA.
I juletider är det vanligt att äta dadlar. Du kan äta några dadlar som mellanmål eller när du blir sugen på något sött.
Så här gör jag när jag blir sugen på något sött och gott…
Jag använder ekologiska färska dadlar – tar ut kärnan och fyller med lite mandelsmör eller stoppar in valnötter.
Ibland gör jag även dadelbollar som jag smaksätter med olika kryddor och rullar i sesamfrön eller kokosflingor.
Det är både enkelt och blir så gott!
Du kan såklart äta dadeln precis som den är i lagom mängd förstås.
Här är några fler livsmedel som räknas till läran om föryngring.
Ghee
Honung
Dadlar
Mandlar
Valnötter
Basmatiris
Söta frukter
Recept på dadelbollar
2 dl mandelmjöl
1, 5 msk kokosolja
6 – 8 urkärnade ekologiska dadlar
Krydda t e x saffran, kakao, pepparmynta
Mixa allt i en mixer
Rulla små bollar och rulla dem i sesamfrön eller kokos.
Låt dem stelna en stund i kylen.
Ät och njut!